COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte die nooit meer over gaat. De kleine luchtwegen en longblaasjes zijn blijvend veranderd en vernauwd. Daardoor werken de longen steeds minder goed. Patiënten gaan hoesten, krijgen het benauwd en er ontstaat slijm in de luchtwegen. Roken is de belangrijkste veroorzaker van COPD. Als de aandoening doorzet, wordt het met de jaren steeds moeilijker om genoeg lucht te krijgen. Zelfs een stukje wandelen kost dan steeds meer moeite. Behandeling en veranderingen in leefstijl kan deze achteruitgang stoppen.

Het zorgprogramma COPD volgt de landelijke zorgstandaarden van Longalliantie Nederland en het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG). Meer patiëntgerichte informatie staat op de website van het Longfonds.

Voor wie?

Dit zorgprogramma is bestemd voor iemand met COPD die onder behandeling is bij één van onze huisartsen. Lees meer over COPD in de patiëntfolder COPD/astma. (printversie)

Een behandeling van de longarts in het ziekenhuis valt niet binnen dit zorgprogramma.

Welke zorgverleners?

De huisarts is hoofdbehandelaar voor het zorgprogramma COPD. Hij kan onderstaande zorgverleners inschakelen indien nodig.

Diëtist
Begeleidt een persoon met COPD in het vinden van een gezond voedingspatroon passend bij zijn situatie en voorkeuren. Naar de aangesloten diëtisten.

Longarts Amphia Ziekenhuis
Adviseert de huisarts in complexe situaties.