Leefstijl

Een belangrijk onderdeel binnen de zorgprogramma's is leefstijlinterventie. De patiënt krijgt advies om aan de slag te gaan met zaken als bewegen, stoppen met roken en gezonde voeding. Het ervaren van gezondheidswinst staat steeds meer centraal in elk zorgprogramma.

Coaching op leefstijl (COOL)

Een leefstijlcoach helpt patiënten om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Een leefstijl die bij het dagelijkse leven past en waarin ongezonde gewoontes worden aangepast. Onder een gezonde leefstijl verstaan we: gezonde voeding, voldoende beweging, een goede balans tussen inspanning en ontspanning en voldoende slaap. 

Voor dit project zijn we de samenwerking aangegaan met Lisette Bulle. Dit programma wordt vergoed door zorgverzekeraar CZ. 

Meer informatie is te vinden in de patiëntenfolder over COOL.

Stoppen met roken

HZG Breda biedt naast de reguliere stoppen met roken hulp door de praktijkondersteuner ook groepsbegeleiding  stoppen met roken aan. Dit doen we in samenwerking met Sinefuma en Zorroo.

Beide aanbieders zijn bewezen succesvol. Na het volgen van de groepsbgeleiding is ongeveer 84% van de cursisten gestopt met roken. Na een jaar ligt dat percentage tussen de 40 en 50 procent.

In de trainingen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Voor- en nadelen van stoppen met roken.
- Eventuele inzet van medicijnen en/of andere hulpmiddelen.
- Hoe omgaan met trek in sigaret en sociale druk.

Er wordt ook goed gekeken naar de persoonlijke situatie van de patiënt en hij of zij krijgt passende tips en adviezen.