Hulp in de huisartsenpraktijk

De Verpleegkundig specialist is een master opgeleide professional, die taken kan overnemen van de huisarts en/of zorg kan verlenen aan specifieke doelgroepen.

In verschillende HZG Breda huisartsenpraktijken werkt er al een verpleegkundig specialist. Onder andere in Praktijk Tolakker in Bavel.

Ivy Schrauwen (links op foto) wilde graag doorgroeien na haar opleiding en werk als verpleegkundige en triagist bij de huisartsenpost in Roosendaal. Na onderzoek bleek dat het werk als verpleegkundig specialist in de huisartsenpraktijk precies is wat Ivy zocht.

Afgelopen september is zij dan ook begonnen met de pittige opleiding naast het werk in de huisartsenpraktijk.

Ivy is blij dat ze bij praktijk Tolakker de kans heeft gekregen om dit te gaan doen. “Want zonder steun van een huisartsenpraktijk kun je de opleiding niet doen en zo kan ik meteen het geleerde in de praktijk toepassen”.

Vaste gezichten in de praktijk

Marian Stevens (huisartsenpraktijk Tolakker in Bavel) zag wel wat in dit plan en is voortvarend te werk gegaan in de praktijk. Er is een projectgroep gestart met daarin verschillende collega’s om een plan te maken hoe de verpleegkundig specialist in de praktijk kan landen. Wat wordt de rol, de taken en hoe kan de VS het beste ondersteunen?

Marian: ”We hebben veel gehad aan het schema van stichting KOH (zie onder dit artikel), dit maakte veel duidelijk. Ook voor de andere collega’s die in onze praktijk werken.

We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk met een vast team te werken en door de inzet van onze VS zijn we minder afhankelijk van wisselende waarnemers. Naast spreekuren draaien wordt ook ouderenzorg deels overgenomen door de VS waardoor de druk op de spreekuren van de huisartsen afneemt.”

Patiënten reageren goed

De verpleegkundig specialist werkt zelfstandig en overlegt met de huisarts als de casus complexer wordt. Ivy: “het is de mooiste kruising van 2 werelden, ik werk zelfstandig en draai m ijn eigen spreekuren, maar ik weet dat ik altijd hulp kan inschakelen van de huisartsen. De patiënten reageren goed, voor hen maakt de titel niet zoveel uit.

Tolakker is ook een opleidingspraktijk, het kost zeker tijd maar het levert ook weer nieuwe kennis op. Je moet wel een drive hebben als huisartsenpraktijk om dit te willen doen. Er is ook een cursus die je moet volgen als je opleider bent. Want: hoe doe je dit nu goed?. Dit zou ik iedereen die iemand opleidt in zijn of haar praktijk aanraden om te volgen. We krijgen ook ondersteuning vanuit de school van Ivy. Dat is prettig. De Fontys Hogeschool in Tilburg heeft een speciale uitstroomrichting voor de Verpleegkundig Specialist in de huisartsenpraktijk.

Waarom zou je een VS in je praktijk opleiden? Marian weet hierop het antwoord wel: “Er komen grote tekorten aan, je bindt medewerkers aan je praktijk, je team bestaat uit vaste gezichten, werkplezier door nieuwe inzichten en het is leuk om iemand op te leiden.”

Maak er een project van

Hoe pak je dat aan? Marian: “Door een project ervan te maken en dit met meerdere collega’s uit te werken. Mochten er praktijken willen weten hoe wij dat hebben gedaan dan mogen ze ons altijd benaderen. Er is ook een subsidie beschikbaar voor het opleiden/aannemen van een verpleegkundig specialist.”